Ik snap het wel. Soms heb je niet de beste nachtrust en word je suf en chagrijnig wakker. Bestaat daar iets tegen? Een vitamine tegen vermoeidheid bijvoorbeeld? We nemen je mee in de wereld van wakkere vitamines.

Essentiele vitamines tegen vermoeidheid

Vaak, als we ons vermoeider voelen dan normaal, is de boosdoener ons niveau van essentiële vitamines. Als we niet genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen, kunnen we voortdurend moe worden, hoeveel slaap we ook krijgen, en dan heb je misschien een recept nodig om je vitaminen weer op een gezond niveau te krijgen!

Vitamine B12

vermoeidheidB12 is, naar mijn bescheiden mening, een van de belangrijkste vitamines. Het helpt bij het aanmaken van energie uit voedsel, het ondersteunt onze stofwisseling en het vermindert symptomen van angst en depressie.

Een van de belangrijkste rollen van Vitamine B12 is echter het helpen van het lichaam bij de opname van foliumzuur. Foliumzuur is niet alleen nodig bij de productie van energie, maar ook bij de afgifte en regulering ervan, wat super belangrijk is voor het handhaven van een gezond energieniveau en het verminderen van vermoeidheid!

B12-tekorten kunnen na verloop van tijd vermoeidheid, vermoeidheid, zwakte en andere ernstigere bijwerkingen veroorzaken. Deze omvatten zenuwschade, verminderde cognitieve functie en bloedarmoede. Het lichaam kan B12 ook een aantal jaren opslaan voordat de reserves uitgeput raken en de tekenen van een tekort zichtbaar worden, dus ervoor zorgen dat je een B12-supplement neemt (vooral bij een plantaardig dieet) is cruciaal voor je gezondheid op lange termijn.

De ‘andere’ B-vitaminen

Ik voel me een beetje schuldig dat ik deze allemaal op één hoop gooi, maar we zouden hier de hele dag zijn als ik over elk van hen lyrisch zou zijn! De familie B-vitaminen is van vitaal belang voor energie, groei en het omzetten van wat je eet in energie. B1 (Thiamine) is nodig om koolhydraten om te zetten in energie, en B2 (Riboflavine) zet ook vetten en eiwitten om in energie, vooral in de spieren, waar we vaak de meeste vermoeidheid voelen.

Vitamine B3 en B5, ook bekend als Niacine en Pantotheenzuur, spelen ook een rol bij de omzetting van voedsel in energie, en worden door het lichaam gebruikt om hormonen aan te maken. Een tekort aan B3 kan bijvoorbeeld leiden tot grote vermoeidheid, omdat het lichaam niet in staat is schildklierhormoon aan te maken, dat helpt de snelheid te regelen waarmee energie uit calorieën wordt gebruikt.

Pyridoxine (vitamine B6) wordt door het lichaam gebruikt om glycogeen af te breken en helpt bij de regulering van onze stofwisseling. Men denkt dat sporters ervoor moeten zorgen dat hun B6-gehalte hoog is, zodat ze bij deze energievoorraad kunnen wanneer dat nodig is.

Vitamine D werkt ook goed tegen vermoeidheid

Ik weet zeker dat ik ergens eerder heb gezegd dat ik ooit de ongelukkige ontvanger ben geweest van een vitamine D-tekort, en dat is niet iets wat ik iemand zou toewensen. Een tekort aan de zonneschijnvitamine leidt tot vermoeidheid, het kan de symptomen van depressie en angst verergeren, en het kan leiden tot rugpijn, botzwakte en haaruitval als het niet behandeld wordt.

Ongeveer 50% van de mensen zou een tekort aan Vitamine D hebben, en voldoende binnenkrijgen met een plantaardig dieet kan lastig zijn – vooral als we niet genoeg buiten komen. Het wordt beschouwd als een essentieel supplement in de wintermaanden, en ik kan niet aanraden om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt. Tot slot kan ik een onderzoek naar bloedarmoede aanraden als je daarover twijfels hebt.

Over de auteur

barry

Bekijk berichten →