Het dak is een van de meest essentiële onderdelen van een woning. Het zorgt ervoor dat we droog blijven door de regen buiten te houden en warm blijven door de warmte binnen te houden.

Vanwege deze essentiële taken is het ook belangrijk dat het dak zo lang mogelijk meegaat. Om dat te realiseren moet het dak regelmatig onderhouden worden. Dit betekent onder andere de dakbedekking schoonhouden en kleine defecten direct laten repareren. Laat een dakdekker jaarlijks onderhoud uitvoeren zodat het dak langer meegaat.

Onderhoud plat en hellend dak

onderhoud dakHet onderhouden van een dak bestaat uit verschillende werkzaamheden. Welke onderhoudswerkzaamheden precies uitgevoerd moeten worden is afhankelijk van wat voor dak er onderhouden moet worden. Over het algemeen kunnen we twee verschillende soorten daken onderscheiden. Een plat en hellend dak. In Nederland hebben huizen meestal hellende daken en garages of schuren platte daken. Voor beide types worden ook verschillende soorten dakbedekking gebruikt. Meer hierover op: bkgdakwerken.be

Dakbedekking schoonmaken

Een dak laten onderhouden betekent in ieder geval de dakbedekking schoonmaken en inspecteren op defecten. Het schoonmaken is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het vuil niet zorgt voor corrosie van het dakbedekkingsmateriaal. Mos en planten die op het dak groeien zullen zeker ten koste gaan van de levensduur.

Om een dak langer mee te laten gaan, moet dit dan ook om de zoveel tijd verwijderd worden. Tijdens het schoonmaken van de dakbedekking heeft de dakdekker ook direct de mogelijkheid om te inspecteren op defecten. Wanneer bijvoorbeeld op een plat dak een beschadiging van de dakbedekking wordt ontdekt dan kan de vakman dit in een vroeg stadium vaak nog plaatselijk repareren.

Dakgoot en regenpijp onderhouden

De dakbedekking is niet het enige onderdeel van het dak dat onderhouden moet worden. Bij een hellend dak zal bij het onderhoud ook gekeken worden naar de dakgoot en regenpijp. Deze zijn belangrijk om het regenwater dat op het dak valt af te voeren. Onvermijdelijk komen hier ook bladeren en ander vuil in terecht. Laat je de dakgoot en regenpijp niet regelmatig onderhouden dan raken deze verstopt en zal het gevolg een lekkage zijn. Wil je dat een dak langer meegaat dan is onderhoud noodzakelijk.

Over de auteur

barry

Bekijk berichten →